Na protestnom pochode v Snine bolo asi 150 bývalých zamestnancov Vihorlatu

19.09.2006 Snina

Snina 19. septembra (TASR) - Približne 150 bývalých zamestnancov sninského Vihorlatu, s. r. o. , protestovalo dnes proti prieťahom vo vyplatení svojich mzdov...
Snina 19. septembra (TASR) - Približne 150 bývalých zamestnancov sninského Vihorlatu, s. r. o. , protestovalo dnes proti prieťahom vo vyplatení svojich mzdových pohľadávok. Najprv sa zhromaždili pred vchodom do fabriky, a potom čiastočnou blokádou cestnej premávky prešli k budove mestského úradu.

Nad hlavami niesli nadpisy ako Dokedy máme čakať? , či Pirník, dosť máme sľubov. Reagovali tak na fakt, že ani nový majiteľ spoločnosti - prešovská firma Siberia tamojšieho advokáta Michala Pirníka nevyplatila im mzdy a odstupné. Podľa predsedu Základnej organizácie Odborového zväzu Metalurg pri Vihorlate Františka Cenknera, týka sa to 385 bývalých zamestnancov a ide o 25 miliónov Sk čistej mzdy, ktorá mala prísť na účty zamestnancov, vrátane odstupného. Nevyplatené mzdy sú od tohoročného marca a nevyplatené odstupné vo výške troch mesačných platov. V priemere na jednu osobu ide o sumu od 60 000 do 120 000 Sk. Odborársky predák zdôraznil, že protestom chceli upozorniť kompetentných, že je \"najvyšší čas sa zaoberať bývalými zamestnancami Vihorlatu Snina\". Majiteľ s odborármi nekomunikuje asi od polovice mája.
O takejto forme protestu rozhodlo do 200 účastníkov zhromaždenia začiatkom septembra. V prijatom dnešnom vyhlásení sľubujú účastníci protestu aj radikálnejšie kroky voči Pirníkovi. \"Ak niekto má milióny korún na kupovanie podnikov, aby ich vzápätí so ziskom predal, tak nech si uvedomí, že väčšina z nás nie z vlastnej viny, nemá ani niekoľko sto korún na to, aby zabezpečila nevyhnutné životné potreby a služby, \" uvádzajú vo vyhlásení.
K protestu sa pridali predáci Odborového zväzu KOVO Emil Machyna a Jozef Balica. Na mítingu vystúpil aj primátor Sniny Marián Kníž. Pre TASR povedal, že zlá sociálna situácia obyvateľov Sniny sa prejavuje aj v mestských príjmoch. Neplatiči dlhujú mestu vyše 8 miliónov Sk. Ku každému pristupujú individuálne využívajú splátkové kalendáre, rešpektujú sociálnu situáciu rodín. Náklady na dodávku energie do bytov neplatičov znáša mesto. Kníž dodal, že samosprávne orgány hľadajú možnosti ako im pomôcť alebo ako vlastne nájsť im zamestnanie. \"To značí hľadať tých investorov a čakať kedy investori prídu a vytvoria čo najviac pracovných miest, \" dodal. Dnes napríklad rokoval s nemenovanými talianskymi a francúzskymi podnikateľmi, ktorí majú ambíciu investovať vo Vihorlate.
 

Vyberte región